27. listopada 2007.

POGINIO DVADESTSEDMOGODIŠNJAK, VOZAČ POBJEGAO S MJESTA NESREĆE


DONJI MIHOLJAC/SVETI ĐURAĐ - Tragična nesreća dogodila se u noći s petka na subotu na otvorenoj cesti između Donjeg Miholjca i Svetog Đurđa. Svega tristotinjak metara od Industrijske zone «Janjevci» život je izgubio dvadesetsedmogodišnji Z.V. iz Svetoga Đurđa koji se te noći vraćao pješke kući. Kako neslužbeno saznajemo Z.V. se nakon večernjeg izlaska kretao desnom stranom kolnika iz Donjeg Miholjca prema Svetome Đurđu, gdje ga je za sada nepoznata osoba u neindentificiranom vozilu pregazila. Nesreća se dogodila oko tri sata iza ponoći u uvjetima smanjene vidljivosti uzrokovane prilično gustom maglom koja za ove jesenske dane nije neuobičajena. Prema priči jednog od njegovih prijatelja koji je te večeri bio s njime u Donjem Miholjcu gdje su kao i obično vikendom obilazili kafiće i provodili se, Z.V. je odlučio ostaviti društvo s kojim je bio kako bi popio još jedno piće, uz napomenu da će se on već snaći za prijevoz. U tome, najvjerojatnije nije uspio te se kući uputio pješke ili autostopom. Kako u trenutku nesreće s njime nije bio nitko, a policijska istraga je još uvijek u tijeku, ostaje nepoznato što se točno dogodilo i kako je došlo do nesreće u kojoj je izgubljen još jedan mladi život. Jedna od pretpostavki koju prepričavaju mještani Svetoga Đurđa je da je Z.V. bio u alkoholiziranom stanju i da je pao te jednostavno zaspao uz kolnik. Kako je bila magla vozači ga nisu mogli primjetiti do zadnjeg trenutka. Što se je točno dogodilo znati će se nakon završetka policijske istrage koja je u tijeku. Prema riječima mještana Svetoga Đurđa s kojima smo razgovarali, policija intenzivno obilazi domaćinstva na potezu od Donjeg Miholjca do Črnkovaca i provjerava stanje osobnih automobila nadajući se da će na taj naćin pronaći, u najmanju ruku nesavjesnog vozaća koji se nije zaustavio nakon nesreće i o njoj obavijestio policiju. Inače, Z.V. je bio nezaposlen, pomagao je na obiteljskom gospodarstvu, ali i ne malom broju sumještana kojima je uvijek bio spreman izrezati ili iscijepati drva za skromnu financijsku naknadu. Vijest o njegovoj pogibiji izazvala je nevjericu među mještanima Svetoga Đurđa koji ga pamte kao veselog i za druženje i provode uvijek raspoloženog mladića.

14. listopada 2007.

IZVANZEMALJCI HRVATSKU SU POSJETILI PRIJE 8-10.000 GODINA


DONJI MIHOLJAC - Nakon odličnog odaziva prvoga dana Star Tek i NLO konvencije, koja je po prvi puta organizirana u Hrvatskoj, Donji Miholjac je jučer bio ponovo središte hrvatskih ufologa. Drugoga dana konvencije, svoja predavanja održao je Stjepan Zvonarić, koji je govorio o geološkim dokazima ostvarenih kontakata naših predaka s posjetiteljima iz svemira. Najviše pozornosti privuklo je predavanje o fenomenu Paškog trokuta na kojemu je Zvonarić radio punih 6 godina.

- Prema mojim istraživanjima i artefaktima koje sam pronašao, pretpostavljam da su prije 8-10.000 godina ljudi, odnosno lovci i sakupljači hrane koji su tu živjeli, vidjeli dolazak NLO-a, odnosno letjelice koja je emitirala zasljepljujuću svjetlost pobuđujući trajnu luminiscenciju kamenja, tj. vapnenca na koji je svjetlost djelovala. Nakon odlaska posjetiteja, tadašnji žitelji toga kraja prikupili su kamenje i formirali ga u pravilan trokut, nalik na letjelicu koju su vidjeli te se oko njega okupljali kao oko svojevrsnog oltara – istaknu je Zvonarić, preričavajući jednu od svojih šest do sada objavljenih knjiga.

Osim o fenomenu Paškog trokuta, Zvonarić je govorio i o «Kulturi Lepenskog Vira», «Kulturi Sumera» te «Afričkom plemenu Dogon», nakon čega su uslijedile projekcije filmova «Paški trokut» i «Autopsija u Roswellu».

Dvodnenvno druženje hrvatskih trekkia i ufologa završeno je zajedničkim druženjem u Klubu mladih Donji Miholjac, koji su, zajedno s Udrugom UDAR i organizirali ovu za hrvatske prilike jedinstvenu konvenciju.

PRVA HRVATSKA STAR TREK I NLO KONVENCIJA



DONJI MIHOLJAC - Prva hrvatska dvodnevna Star Trek i NLO konvencija započela je jučer u Donjem Miholjcu. U organizacije Udruge UDAR i Kluba mladih Donji Miholjac, konvencija je započela otvaranjem izložbe NLO artefakata, koje je uglavnom prikupio Stjepan Zvonarić, jedan od najopoznatijih hrvatskih ufologa te izložbom Star Trek zanimljivosti.

Donjomiholjački Dvorac tako je postao središte hrvatskih trakkia i ufologa koji su se iz svih hrvatskih krajeva okupili kako bi sudjelovali na konvenciji kakve se u svijetu već godinama organiziraju i na kojima se raspravlja o realnosti i utopiji života izvan Zemlje i posjetiteljima iz drugih Galaktika.

Prvi dan konvencije zamišljen je kao Star Trek day tijekom kojega su prikazane tematske projekcije i filmovi iz Star Trek serijala, a u poslijepodnevnim satima uslijedila su predavanja Suzane Gračner na temu «Medicina Star Treka», zatim «Masa, prostor i vrijeme» profesora Gorana Hajnala, «Borg» Luke Balkovića i «Je li Q Bog» teologa Željka Culeka.

- Ideja o organizaciji ovakve konvencije stara je pet godina, no tek sada su se stvorili uvjeti za njezinu organizaciju – priznao nam je jedan od organizatora Darko Nikolić, predsjednik Udruge UDAR.

Cjelodnevno druženje i razmjena mišljenja hrvatskih trekkia završena je druženjem u prostorijama Kluba mladih Donji Miholjac, gdje su se svi sudionici počastili «klingonskim» grahom i «romulanskim» pivom.

Drugi dan konvencije posvečen NLO-ima i njihovom kontaktu sa zemljanima, započinje danas u 14.00 sati predavanjima Stjepana Zvonarića koji će govoriti o nekoliko tema, kao što su «Moderna tehnologija u kameno doba», «Paški trokut», «Kultura Lepenskog Vira», «Kultura Sumera» i «Afričko pleme Dogon», popračeno projekcijama «Paški trokut» i «Autopsija u Roswellu».

8. listopada 2007.

ČRNKOVAČKIH 80 GODINA VATROGASTVA



ČRNKOVCI - Dobrovoljno vatrogasno društvo Črnkovci obilježilo je u nedjelju 80 godina uspješnog rada. Obilježavanje visoke obljetnice započelo je svečanom sjednicom, na kojoj su uz brojne črnkovačke vatrogasce i predstavnike susjednih i prijateljskih Društava bili nazočni Miroslav Šmit, dopredsjednik Vatrogasne zajednice županije Osječko-baranjske te prijatelji vatrogasci iz austrijskog grada Lavamünda. Kako je istaknuto u prigodnom referatu, Društvo je osnovano 26. lipnja davne 1927. godine na inicijativu Imre Majdenića, a u samom početku rada Društva veliku pomoću organizaciji i nabavci opreme pružili su prijatelji iz susjednog DVD-a Veliškovci.

- Tijekom proteklih 80 godina rada Društvo je prolazilo kroz mnoga krizna razdoblja, susretalo se s različitim poteškoćama, ali zbog upornosti i predanosti njegovih članova mi danas imamo jedno vrlo dobro opremljeno i organizirano Društvo koje je u svakom trenutku spremno priskočiti u pomoć svojim bližnjima – istaknuto je na svečanoj sjednici.

Značajan preokret u radu društva dogodio se 2000. godine kada je društvo dobilo donaciju DVD-a Lavamünd iz Austrije – navalno vatrogasno vozilo sa svom pripadajućom opremom, čineći ga jednim od najopremljenijih DVD-a u okolici.

Posebnu atrakciju okupljenim mještanima, črnkovači vatrogasci priredli su nakon svečane sjednice, kada su, zajedno s DVD-om Donji Miholjac, prikazali dio svoje opreme i demonstrirali osposeobljenost svojih članova, ne samo za gašenje požara nego i spašavanje unesrečenih. Nakon brze intervencije i efektog gašenja požara navalnim vozilom DVD-a Črnkovci, uslijedila je pokazna vježba izvlačenja unesrečenih iz automobila uz pomoć posebnih pneumatskih škara za rezanje, a vrhunac je uslijedio kada je pristiglo vatrogasno vozilo s ljestvama te demonstriralo gašenje požara s visine od 35 metara.

Zaslužnim vatrogascima na svečanoj sjednici uručena su i prigodna priznanja. Tako su spomenice za 40 godina u DVD-u Črnkovci primili Janko Risek, Viktor Ranogajec i Ilija Devčić, za 50 godina u Društvu spomenice su uručene Čirilu Prekratu, Josipu Majdeniću, Josipu (Adamu) Majdeniću i Franji Majdeniću, dok su spomenice za 60 godina u Društvu dobili Antun Mađarić, Josip Mađarić, Stjepan Ivanišić i Ivan Sterle.

Počasnim vatrogasnim časnikom DVD-a Črnkovci, proglašeni su Janko Risek i Viktor Ranogajec.