8. listopada 2007.

ČRNKOVAČKIH 80 GODINA VATROGASTVA



ČRNKOVCI - Dobrovoljno vatrogasno društvo Črnkovci obilježilo je u nedjelju 80 godina uspješnog rada. Obilježavanje visoke obljetnice započelo je svečanom sjednicom, na kojoj su uz brojne črnkovačke vatrogasce i predstavnike susjednih i prijateljskih Društava bili nazočni Miroslav Šmit, dopredsjednik Vatrogasne zajednice županije Osječko-baranjske te prijatelji vatrogasci iz austrijskog grada Lavamünda. Kako je istaknuto u prigodnom referatu, Društvo je osnovano 26. lipnja davne 1927. godine na inicijativu Imre Majdenića, a u samom početku rada Društva veliku pomoću organizaciji i nabavci opreme pružili su prijatelji iz susjednog DVD-a Veliškovci.

- Tijekom proteklih 80 godina rada Društvo je prolazilo kroz mnoga krizna razdoblja, susretalo se s različitim poteškoćama, ali zbog upornosti i predanosti njegovih članova mi danas imamo jedno vrlo dobro opremljeno i organizirano Društvo koje je u svakom trenutku spremno priskočiti u pomoć svojim bližnjima – istaknuto je na svečanoj sjednici.

Značajan preokret u radu društva dogodio se 2000. godine kada je društvo dobilo donaciju DVD-a Lavamünd iz Austrije – navalno vatrogasno vozilo sa svom pripadajućom opremom, čineći ga jednim od najopremljenijih DVD-a u okolici.

Posebnu atrakciju okupljenim mještanima, črnkovači vatrogasci priredli su nakon svečane sjednice, kada su, zajedno s DVD-om Donji Miholjac, prikazali dio svoje opreme i demonstrirali osposeobljenost svojih članova, ne samo za gašenje požara nego i spašavanje unesrečenih. Nakon brze intervencije i efektog gašenja požara navalnim vozilom DVD-a Črnkovci, uslijedila je pokazna vježba izvlačenja unesrečenih iz automobila uz pomoć posebnih pneumatskih škara za rezanje, a vrhunac je uslijedio kada je pristiglo vatrogasno vozilo s ljestvama te demonstriralo gašenje požara s visine od 35 metara.

Zaslužnim vatrogascima na svečanoj sjednici uručena su i prigodna priznanja. Tako su spomenice za 40 godina u DVD-u Črnkovci primili Janko Risek, Viktor Ranogajec i Ilija Devčić, za 50 godina u Društvu spomenice su uručene Čirilu Prekratu, Josipu Majdeniću, Josipu (Adamu) Majdeniću i Franji Majdeniću, dok su spomenice za 60 godina u Društvu dobili Antun Mađarić, Josip Mađarić, Stjepan Ivanišić i Ivan Sterle.

Počasnim vatrogasnim časnikom DVD-a Črnkovci, proglašeni su Janko Risek i Viktor Ranogajec.

Nema komentara: