3. svibnja 2010.

I RADIKOVCI SVOJ KUD IMAJU…






Manje od godinu dana proteklo je od ideje do realizacije. Uz puno truda, uloženih osobnih sredstava i nebrojenih sati provedenih na probama, 50-tak mladih radikovčana, potpomognuto starijim i iskusnijim, osnovali su Kulturno-umjetničko društvo Sv. Ana.



- Na prošlogodišnjoj Pračkijadi, još jednom radikovačkom znamenu, nakon svega nekoliko proba, 20-tak mladih radikovčana održalo je nastup i pokazalo potencijal koji se kasnije pretvorio u jezgru Društva i danas broji preko 50 članova podijeljenih u dvije sekcije - folklornu i tamburašku - istaknuo je pred prepunom dvoranom Mjesnog doma u Radikovcima, predsjednik petog KUD-a na području grada Donjeg Miholjca, Borislav Popović, posebno se pohvalivši nošnjama koje su financirali sami članovi KUD-a, koje su izrađenu u manje od dva mjeseca prema starim fotografijama i sjećanjima starijih radikovčana.

Na svoj prvi nastup, radikovački folklorni zaljubljenici pozvali su prijatelje i kolege iz također mladog, prije 5 godina osnovanog KUD-a Đeram iz Viljeva. Ističući međusobno prijateljstvo i veliku podršku koju su nešto iskusniji viljevčani pružili KUD-u Sv. Ana kako bi što lakše prebrodili «porođajne muke», predsjednici oba KUD-a, Borislav Popović i Ivica Pandurić, najavili su kako će nastaviti međusobnu suradnju i organizaciju zajedničkih nastupa.

- U današnje vrijeme nije bilo ni najmanje jednostavno pokrenuti rad jednoga Kulturno-umjetničkog društva. Uz sve tehnološke mogućnosti moderne zabave, a mislim prije svega na Internet i televiziju, zainteresirati mlade za njegovanje tradicijske kulture, pravi je pothvat. Ipak, bili smo ustrajni i malo po malo na svaku probu dolazilo je sve više mladih. Neki od njih već su imali nekog iskustva s folklorom, no velika većina prvi puta se susrela s narodnim plesovima i pjesmama. Probe smo održavali svakako, u jutarnjim i u večernjim satima, u hladnim prostorima, s tamburašima i bez njih… I ovo što ste danas vidjeli, rezultat je toga rada - istaknuo je Slavko Knežević, voditelj folklora KUD-a Sv. Ana.

Glavni pokrovitelj prvoga nastupa radikovačkih folkloraša bio je gradonačelnik Donjeg Miholjca, Stjepan Viduka, koji je istaknuo kako u Gradu djeluje preko 80 športskih, kulturnih, školskih i inih Udruga.

- Mogao sam vrlo lako reći žao mi je, niste predviđeni u ovogodišnjem Proračunu, međutim osvojio me je entuzijazam ovih mladih ljudi koji kod mene nisu ni došli tražiti novce, nego zamislite, samo nešto građevinskog materijala da dovedu ovu salu u Mjesnom domu u red. Naravno da sam odmah pristao i odlučio im pomoći koliko god budem mogao. Oni su među rijetkima koji su shvatili da se u današnje vrijeme ne može čekati samo na novce iz Proračuna. Ovdje s nama je i moj prijatelj i suradnik, Zvonko Popović, uspješan poduzetnik i što je najvažnije radikovčan, u njemu i meni uvijek ćete imati podršku i prijatelje - naglasio je Viduka.

Još jednom zahvalivši se svima na dosadašnjoj podršci i konkretnoj pomoći, svoj prvi cjelovečernji nastup radikovački folkloraši završili su pjesmom Pjevaj majko ratara i bekrija, koju su izveli zajedno s gostima iz Viljeva.

R. Bogatić, 02.05.2010.

Foto by Drago Kamenić & Samanta Galošević

Nema komentara: