12. kolovoza 2008.

Oživljena tradicija i narodni običaji






Ovogodišnje 34. Miholjačko sijelo privuklo je veliki broj posjetitelja, kako Donjomiholjčana tako i njihovih gostiju. Veliki šator pokraj Hotela Slavona s 500 sjedećih mjesta, svake večeri bio je popunjen do gotovo posljednjeg mjesta, a u subotu za vrijeme nastupa glazbene skupine Colonia, kao i u nedjelju tijekom nastupa svih gostujućih KUD-ova, bio je premali da bi primio sve zainteresirane posjetitelje

Opća je ocjena organizatora i pokrovitelja Sijela, kao i svih posjetitelja, da je ovogodišnje Sijelo bilo najbolje organizirano do sada, a to su nam potvrdili i brojni gosti iz svih krajeva Lijepe naše i susjednih država.
Najveća kulturna manifestacija u Donjem Miholjcu – "Miholjačko sijelo", ove je godine organizirana 34. puta za redom. Četiri dana Miholjčani i njihovi gosti imali su prigodu uživati u bogatstvu šarenila i ljepote narodnih nošnji, prikazu starih običaja, pjesama i plesova, ali i u izložbi likovnih radova, nacionalnoj izložbi pasa svih pasmina te vrhunskom koncertu glazbene skupine Colonia. Organizacije i ovogodišnjeg sijela prihvatio se KUD "Matija Gubec" uz svesrdnu pomoć Turističke zajednice Grada, generalnog sponzora tvrtke Limex i osobno gradonačelnika Stjepana Viduke.

Bogati program
Prvoga dana ovogodišnjeg Sijela, led je svojom izložbom probila Udruga za likovno i kreativno oblikovanje Likrob, postavljanjem izložbe svojih radova u Hotelu Slavona, dok je drugoga dana Sijela, u petak, pozornost brojnih Miholjčana i njihovih gostiju privukao poznati hrvatski glumac Edo Vujić svojom predstavom "Vic naš svagdanji". Ljubitelje tamburaškog zvuka nakon Ede, posebno je razveselio nastup Slavonskih bećara predvođenih legendom slavonske glazbene scene, Antunom Nikolićem Tucom.
Subota je pod veliki šator pokraj Hotela Slavona donijela i prve folklorne nastupe. Ljubiteljima folklora predstavili su se KUD "Šokadija" iz Starih Mikanovaca, KUD "Kotoriba" iz Kotoribe, KUD "Mato Lovrak" iz Velikog Grđevca, Udruga "Šokačka grana" - muška pjevačka skupina "Šokci" te najmlađi folkloraši donjomiholjačkog KUD-a "Matija Gubec" i Dječjeg vrtića "Pinokio".
Ipak, najveći broj posjetitelja toga dana privukla je glazbena skupina Colonia, čiji je nastup, po slobodnoj procjeni organizatora, pogledalo oko 2.000 Miholjčana, ali i veliki broj gostiju iz susjednih mjesta te iz Republike Mađarske.
Središnji, a ujedno i završni dan "Miholjačkog sijela" bio je najbogatiji događanjima. Dan je započeo Nacionalnom izložbom pasa svih pasmina "CAC – HR Donji Miholjac 2008.", koja se odvijala u perivoju Dvorca Mailath i koja je privukla preko 150 izlagača i njihovih ljubimaca. Nakon višesatnog ocjenjivanja i uistinu teškog posla za suce, najljepšim psom izložbe proglašen je Ši-cu, vlasnice Ružice Surmanović iz Zagreba.

Ljepota nošnji, običaja, plesova i pjesama
Folklorni program započeo je mimohodom dvadeset i jednog KUD-a ulicama Donjeg Miholjca, a nastavio se nastupom svih KUD-ova na velikoj pozornici pod šatorom pokraj Hotela Slavona. Ovogodišnji program upotpunjen je i prikazom starinskog običaja vožnje šokačkih snaša u fijakeru na čijanje perja, kao i prikazom običaja tkanja za tkalačkim stanom, kojeg je ispred zgrade Crvenog križa upriličio poznati mladi etnolog Marijo Kiš. U organizaciji Crvenog križa upriličena je i izložba narodni nošnji koje godinama brižno prikuplja Rakitovčanka Kata Sklizović te ručnih radova izrađenih u radionicama dnevnog boravka "Pomoći u kući starijim osobama" kojeg organizira Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac. Istovremeno se na velikoj pozornici odvijao trosatni program u kojem su svu ljepotu svojih nošnji, običaja, plesova i pjesama prikazivali članovi Kulturno-umjetničkih društava iz svih krajeva Lijepe naše, ali i iz susjednih nam država Bosne i Hercegovine i Mađarske. Smotru je prigodnim obraćanjem otvorio gradonačelnik Donjeg Miholjca, Stjepan Viduka, pozdravivši sve goste i naravno sve okupljene sugrađane te svima zaželio ugodan provod u Donjem Miholjcu. Nakon folklornog dijela, ovogodišnje "Miholjačko sijelo" završeno je nastupom ženske vokalne skupine "Druge" i tamburaškog sastava "Fijaker".
Cijelo vrijeme završnoga dana "Miholjačkog sijela" u Donjem Miholjcu snimana je i "Ljetna razglednica" Slavonske televizije, za čije potrebe su Donjomiholjčani uz kostimirane hostese pokušali prikazati nekadašnji život u prekrasnom dvorcu Mailath, ali i sve ostalo što danas čini sastavni dio života u Donjem Miholjcu.

1 komentar:

Mario Kiš kaže...

Faljen Isus i Marija!! tako pozdravlja Šokadija ...tradiciju što smo naslijedili od naših starih, trebamo čuvati, baštiniti i njegovati za buduće naraštaje. Sve više je potrebno stavranje i obnavljanje vlastitog kulturnog identiteta jer tradicija i običaji su ogledalo jednoga naroda, i kad se gleda od Slavonije nema bogatije nošnje, kujene, običaja... ma u svemu smo poznati , stoga čuvajmo običaje i jezik od zaborava, ne stidimo se onoga što jesmo i s ponosom možem oreći da smo dični Šokci,
Lip šokački, široki pozdrav od Maria Kiš iz Bogdanovci,