9. srpnja 2007.

BERBA KUPINA NA PLANTAŽI ALADIĆEVIH KOD MIHOLJCA




06.07.2007.

Braća Goran i Vedran Aladić već petu godinu uspješno proizvode konzumne kupine na obiteljskom imanju

DONJI MIHOLJAC - Slavonski voćari sve se češće okreću uzgoju kultura koje i nisu karakteristične za ova naša, uglavnom ratarska područja. Kada su prije pet godine braća Goran i Vedran Aladić odlučili zasaditi kupinjak, mnogi su ih gledali s nevjericom. Prvo, početno ulaganje je bilo visoko, zatim kupina traži gotovo cjelogodišnju njegu i zaštitu, berba traje 90 dana, postoji li uopće tržište u Hrvatskoj za tu vrstu voća, što s kupinama koje se ne prodaju – sve su to bili argumenti skeptika koji su ih pokušali odgovoriti od ove investicije. Unatoč tome, braća Aladić nisu odustajala i danas su ponosni vlasnici obiteljskog kupinjaka koji se prostire na površini od jednog hektara i godišnje daje urod od preko 12 tona.
- Početno ulaganje iznosilo je oko dvadesetak tisuća eura, dosad smo zasadili oko 2200 sadnica thornfree kupina koje, ako se uredno o njima brine, daju i do 8 kg kupina po grmu – ispričao nam je Goran, stariji od braće Aladić.
Održavanje kupinjaka nije nimalo jednostavno. Rezidba u kupinjaku traje od ožujka do studenog, potrebno je osigurati navodnjavanje, a najveći posao slijedi kada dođe vrijeme berbe koje ovisi najviše o vremenskim uvjetima. Kako je ove godine bilo puno sušnih i vrućih dana i berba je krenula nešto ranije nego prijašnjih godina. Uputili smo se u kupinjak obitelji Aladić i tamo zatekli mlađeg brata Vedrana s nadničarima.
- Kupina se bere isključivo ručno. U tih 45 dana koliko traje berba, svakodnevno je potrebno prijeći cijeli kupinjak i pobrati one kupine koje su u međuvremenu dozrele. Naravno, one veće i bolje kvalitete beremo posebno i prodajemo kao konzumnu kupinu, dok od ostatka pravimo džem i vino koje preko našeg obrta Laetitia također plasiramo na tržište – priča Vedran, pozorno birajući plodove koji će uskoro završiti u nekom od trgovačkih lanaca kao konzumna kupina.

KUPINA ISKORISTIVA 100 POSTO

Malo je poznato da se biljka kupine može iskoristiti gotovo 100 posto. Osim plodova, vrlo dobro na tržištu prolaze i čajevi od kupinovog lišća i korijena. Posebna je priča ljekovita vrijednost kupine. Tako su, primjerice američki znanstvenici dokazali da bobičasto voće, a pogotovo kupina, svojim antioksidansima snažno djeluje protiv raka. Kod kupine pritom je glavni tamni pigment antocijanin. Pokusi na životinjama pokazuju da se uvrštenjem kupina u jelovnik smanjuje učestalost raka jednjaka za 60% a, pojava raka debelog crijeva za 80%. Također, kupina potiskuje rak usne šupljine i neke druge tumore.

1 komentar:

Petar kaže...

Pozdrav! Zanima me koja vrsta navodnjavanja je najbolja za kupine? Hvala unaprijed na odgovoru