13. srpnja 2007.

ZAVRŠEN TEČAJ POSLOVNOG ENGLESKOG JEZIKA


Svakodnevni rast tvrtke Limex na hrvatskom tržištu, a posebice na inozemnom, iziskuje neke unutarnje promjene u organizaciji posla, ali i potrebu za nadogradnjom novim kadrovima kao i dodatne vještine postojećih angažiranih zaposlenika. Vlasnik tvrtke Josip Šelej upravo je s tim ciljem unaprjeđenja poslovnih vještina i razine komunikacije na stranim jezicima organizirao dvotjedni tečaj poslovnog engleskog jezika za zaposlenike koji se njime koriste u svom svakodnevnom obavljanju poslova. Tečaj je održao James Deery, rođeni Irac iz Dublina, koji već godinama živi i radi kao profesor engleskog jezika u njemačkom gradu Steinfurtu.


Bila je to prigoda da saznamo nešto više o tome kako je došlo do suradnje, ali i o tome kako je Irac doživio našu sredinu.
„Osim u školi angažiran sam i u Njemačkoj gospodarskoj komori preko koje sam upoznao i gospođu Eriku Leusbrock, voditeljicu njemačke podružnice tvrtke Limex u Emsdettenu, te naknadno i vlasnika tvrtke gospodina Šeleja koji me je uskoro, svjestan da je danas poslovni engleski neizbježan u poslovanju jedne ozbiljne tvrtke na europskom i svjetskom tržištu, odlučio angažirati kako bih svoje bogato znanje upravo iz tog područja prenio Limexovim zaposlenicima“, ispričao nam je James Deery.


Veliko zanimanje za tečaj


Tečaj je započeo 26. lipnja, a zbog velike zainteresiranosti Limexovih zaposlenika polaznici su podijeljeni u dvije skupine s kojima je James Deery svakodnevno radio po tri školska sata.
„ Moram priznati da je standardni engleski svim polaznicima bio na vrlo visokoj razini i da su me ugodno iznenadili količinom svoga znanja i poznavanja engleskog jezika, što je uvelike olakšalo održavanje samog tečaja te smo se u potpunosti mogli posvetiti poslovnom engleskom jeziku, odnosno konkretnim primjerima. Sada nakon tečaja svi polaznici bez problema znaju primjenjivati europske norme poslovne komunikacije, od govorne do one pisane: primjerice, ispravno pročitati i napisati narudžbe, ponude, račune, transportne naloge i slično“, zadovoljno nam je nakon završetka tečaja ispričao James Deery.
Zadovoljstvo održanim tečajem dijele i sami polaznici, posebice zaposlenici Limexovog izvoznog odjela.
„ James Deery nam je uspio prenijeti dio svog zaista bogatog iskustva i znanja o engleskom poslovnom jeziku. Naučili smo brojne izraze i fraze koje nam uvelike olakšavaju svakodnevnu komunikaciju s našim inozemnim partnerima. Svi smo mi prilično dobro govorili standardni engleski jezik kojim smo se koristili i u poslovnoj komunikaciji, no oni koji nešto znaju o engleskom jeziku znaju da je on posebice u poslovnoj komunikaciji prepun posebnih fraza i izraza s kojima se do sada nismo imali prilike upoznati i koje nismo mogli naučiti“, kaže Zvonimir Pavin, komercijalist u Izvoznom odjelu, dodajući da stečeno znanje već uvelike primjenjuje u svom svakodnevnom poslu.


Upoznavanje tvrtke i grada


Tijekom dvotjednog tečaja James Deery je nastojao i sam nešto naučiti, odnosno saznati više o samom Limexu, gradu, ljudima i ovom dijelu Hrvatske.
„Sada kada sam saznao puno više o Limexu, moram priznati da mi izgleda kao vrlo uspješna europska tvrtka sa zanimljivim proizvodnim programom. Osobno vidim jako puno potencijala za Limex na europskom tržištu, posebice s proizvodima novoizgrađene tvornice u Donjem Miholjcu, odnosno kaminima i pećima, ali i proizvodima po kojima je Limex već dobro poznat u Europi, a to su miješalice za beton i kolica. Uspiju li vlasnik i menadžment tvrtke zadržati produktivnost i proizvodnju po sadašnjim proizvodnim cijenama, uvjeren sam kako će Limex uskoro postati gigant u europskim razmjerima jer je to ključ uspjeha“, kaže Deery.
Boraveći dva tjedna u Donjem Miholjcu, James Deery je uspio ponešto saznati i o kulturi, povijesnim spomenicima, tradiciji, ali i ljudima koji ovdje žive.
„Hrvatska mi se je jako svidjela, ljudi su izuzetno ljubazni i gostoljubivi. Kako sam bio smješten u Hotelu Slavona, moram priznati da sam posebno uživao u fišu koji je petkom kuhan na otvorenoj vatri i u kotliću. To je nešto što u Njemačkoj nemam prilike često vidjeti. Također me se snažno dojmila i svidjela tamburaška glazba, odnosno, kako vi kažete, tamburica koja je vrlo osjećajna i domoljubna“, ispričao nam je James Deery izrazivši nadu da će uskoro ponovno imati priliku doći u Donji Miholjac ako ne zbog tečaja, onda barem u turistički i prijateljski posjet.

Nema komentara: