26. srpnja 2007.

RIBNJAČARI PROSVJEDOVALI ZBOG POPOVIĆEVE PONUDE




DONJI MIHOLJAC - Zaposlenici Ribogojske farme Silurus s transparentima na kojima je pisalo «Riba nije krumpir», «Ribnjak ribarima» i «Popoviću u sukobu interesa si», dočekali su ispred donjomiholjačkog Dvorca gradske vijećnike Grada Donjeg Miholjca koji su dolazili na 24. sjednicu Vijeća. Razlog okupljanja bila je točka dnevnog reda na kojoj se donosila odluka o prodaji poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske koje je programom raspolaganja predviđeno za prodaju radi ribnjačarske proizvodnje. Na ovaj natječaj javila se je Ribogojska farma Silurus koja je za gotovo 300 hektara ribnjaka ponudila 1,258.000 kuna te izradila sve potrebite planove razvoja i iskorištenja navedenih površina za potrebe ribogojske proizvodnje. Tvrtka Silurus je i pokrenula inicijativu za natječaj s obzirom da je jedan dio ribnjaka već imala u zakupu, a sada žele proširiti i osuvremeniti proizvodnju za što je preduvjet rješavanje vlasničkog pitanja. Međutim, na iznenađenje mnogih, pa i samih Vijećnika, na natječaj se je prijavio i poduzetnik Zvonko Popović, vlasnik tvrtke Kanaan i dogradonačelnik Grada Donjeg Miholjca, ponudivši za navedene površine osjetno veći iznos, odnosno 1,5 milijuna kuna.
Na sjednici Vijeća, Popović je svoj potez branio isključivo poduzetničkim instinktom i brigom za dobrobit Grada Donjeg Miholjca, zbog čega je i ponudio 230.000 kuna više iako nije morao.
Dr. Anđelko Opačak, direktor i suvlasnik tvrtke Silurus optužio je Popovića da je iskoristio svoj položaj dogradonačelnika, odnosno da je kao dogradonačelnik od samoga začetka ideje o proširenju i osuvremenjivanju proizvodnje bio upoznat sa svim planovima te ih sada želi opstruirati prijavljivanjem na navedeni natječaj. Nakon razmjene nekoliko opaski koje su bile na granici uljudne komunikacije, predsjednik Vijeća Zoran Kovač zahvalio je obojici ponuđača na obrazloženju razloga za prijavljivanje na natječaj te ih zamolio da napuste Vijećnicu kako bi Gradski vijećnici mogli donijeti odluku.
U raspravi koja je otvorena, Gradski vijećnici, bez obzira na stranačke boje, uglavnom su podržali argumente tvrtke Silurus i njihovog direktora dr. Opačka te su s 10 glasova za, 2 protiv i 5 suzdržanih donijeli Odluku o prodaji zemljišta Ribogojskoj farmi Silurus iz Donjeg Miholjca, uz obrazloženje da će ovakvu odluku najvjerojatnije podržati i državne instance, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, pošto se radi o zemljištu koje predstavlja jedinstvenu proizvodno-tehnološku cjelinu.
Ovakva Odluka Vijeća izazvala je oduševljene okupljenih zaposlenika Silurusa koji su burnim pljeskom dočekali svog direktora koji im je prenio odluku Vijeća.


DOGRADONAČELNIK POPOVIĆ PODNIO NEOPOZIVU OSTAVKU

Nezadovoljan odlukom Gradskoga vijeća i jer smatra da zakonska procedura nije poštovana, dogradonačelnik Zvonko Popović jučer poslijepodne podnio je neopozivu ostavku. Prije toga je na sjednici međusobna prepirka između njega i Anđelka Opačka u pojedinim trenucima prijetila i otvorenim sukobom. Padale su međusobne optužbe u nedovoljnu upućenost u zakonske regulative, za sukob interesa, pa čak i prijetnje višim političkim instancama te pitanjima kome je više stalo do dobrobiti grada.

Nema komentara: