7. kolovoza 2007.

BIOINTEGRA GRADI POGON ZA PROIZVODNJU BIOPLINA



DONJI MIHOLJAC – Središte većine gospodarskih aktivnosti na području Donjeg Miholjca je Industrijska zona «Janjevci» koja je u intenzivnu fazu razvoja krenula tek prije dvije godine, iako je njena prva faza izgradnje započela još davne 1974. godine.
- Industrijska zona «Janjevci» prostire se na ukupnoj površini od 326.157 četvornih metara i u njoj su još tijekom prve faze izgradnje, od 1974. do 1999. godine, na ukupnoj površini od 153.000 četvornih metara, izgrađeni poslovni objekti Borova, Analita, Tvornice stolova i stolica, Proizvodna hala GP Drava, te Mitrović d.o.o., a 1999. godine Gradsko poglavarstvo donosi Odluku o proširenju Industrijske zone na još 177.370 metara četvornih – rekao nam je Valent Poslon, direktor Miholjačkog poduzetničkog centra.
2002. godine Industrijska zona «Janjevci» geodetski je uređena i na njoj je formirano 25 građevinskih parcela različitih veličina, od 3.500 do 10.538 četvornih metara te su utvrđeni uvjeti za njihovu prodaju domaćim i stranim investitorima putem javnog natječaja.
- Cijena građevinskog zemljišta je subvencionirana i iznosi 2 EUR/m2, što je naravno ispod svih ekonomskih vrijednosti. Stoga Gradsko poglavarstvo određuje da se stjecanje vlasništva omogući kroz dvije faze, odnosno prvo stjecanje prava građenja uz obvezu da se u roku dvije godine započne s izgradnjom, a zatim stjecanje prava vlasništva nakon pribavljanja građevinske dozvole – podsjeća Poslon uz napomenu da su tek tada krenule prave investicije u Zonu, odnosno njezino komunalno i infrastrukturno uređenje u što je do sada uloženo 11.338.389,98 kuna.
Iako su prvi ugovori opravu građenja sklopljeni 2003. godine, zbog neizgrađene komunalne infrastrukture nije bilo ozbiljnijih investicijskih aktivnosti poduzetnika te je tijekom lipnja i srpnja 2005. godine usvojen Pilot projekt «Dinamiziranje investicija u Industrijskoj zoni «Janjevci» s ciljem ubrzanja procesa investiranja u izgradnju gospodarskih objekata, privlačenja domaćih i stranih investitora te na taj način potaknuti otvaranje novih radnih mjesta.
- U Industrijskoj zoni «Janjevci» do danas je svoju poslovnu ideju realiziralo 13 tvrtki u kojima je zaposleno preko 350 zaposlenika. Vrijednost ukupno planiranih investicija spomenutih 13 tvrtki iznosi 193.100.000,00 kn, a ukazanom potrebom, odnosno brojnim upitima domaćih i stranih tvrtki, pa čak i već pristiglih pisma namjere za ulaganja u našu Industrijsku zonu, u najskorijem roku krenut će se i u III fazu izgradnje Industrijske zone «Janjevci», odnosno njenog proširenja za dodatnih 650.000 četvornih metara – zaključio je Poslon.
Da je proširenje potrebito pokazuje i nedavna prezentacija poslovnog plana tvrtke Biointegra iz Slatine, podržane od strateškog partnera iz Austrije, koja u Industrijskoj zoni «Janjevci» namjerava otvoriti pogon za proizvodnju bio-plina.
- Riječ je zapravo o dva pogona za proizvodnju bio-plina kapaciteta 4 milijuna m3 plina ili prevedeno u krajnji proizvod osam gigavat sati električne energije. Osnovna sirovina za proizvodnju bio plina biti će silažni kukuruz i u manjoj mjeri suncokret za što će biti potrebno osigurati oko 600 ha proizvodnih površina. Pogon u Donjem Miholjcu biti će dovršen do sredine slijedeće godine, a nekoliko je poljoprivrednika već sklopilo predugovore o kooperantskom odnosu s tvrtkom Biointegra – rekla nam je Anela Dolančić, savjetnica u Miholjačkom poduzetničkom centru, dodajući kako osim izgradnje ovog pogona Miholjački poduzetnički centar razgovara s još nekoliko potencijalnih investitora iz zemlje i inozemstva koji su ili već uputili svoja pisma namjere ili to namjeravaju učiniti u najskorije vrijeme.

Nema komentara: