24. kolovoza 2007.

MLADI ISKAZALI SVOJU KREATIVNOST




Udruga građana za razvoj civilnog društva MIGRA, već pet godina u Donjem Miholjcu uspješno organizira Alternativno sijelo


DONJI MIHOLJAC - Natjecanjem u virtualnom sviranju gitare i projekcijom dokumentarnih rock filmova nastalih u posljednje tri godine većinom u nezavisnoj slovenskoj i hrvatskoj produkciji, završeno je peto po redu Alternativno sijelo.
I ovogodišnje Sijelo organizirala je Udruga građana za razvoj civilnog društva MIGRA, a započelo je poetskom večeri u opuštenoj atmosferi kafića Red Box. Na improviziranoj pozornici mladi neafirmirani pjesnici imali su priliku pročitati svoje pjesme, a kao poseban gost večeri svojim im se pjesmama, ali i slikama, predstavio poznati hrvatski slikar naive iz Marijanaca Ivan Francuz.
- Alternativno sijelo orijentirano je na mlade kreativce. Svake godine dajemo im priliku, prostor i uvjete da pokažu što sve oni rade. Organiziramo izložbe, književne večeri, radionice, koncerte i što je najvažnije različite performanse kroz koje mladi mogu ukazati na nedostatke u društvu, državi i gradu - rekao nam je predsjednik MIGRE Boris Kiš te dodao kako je odaziv mladih na Alternativno sijelo svake godine dobar jer je ono prvenstveno namijenjeno dobroj zabavi organizatora, mladih i svih ostalih koji dođu. Pritom nije izostala zahvala glavnim pokroviteljima Alternativnog sijela, Gradu Donjem Miholjcu i Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva.
Nakon poetske večeri after party održan je u klubu Catacomba, a na istom mjestu sljedećega dana održan je koncert punk-rock bendova iz Osijeka i Novog Sada.
Trećega, ujedno i posljednjeg dana Alternativnog sijela, na Izletištu Stara Drava održana je radionica «Volonterizam i aktivizam» na kojoj su se svi zainteresirani mogli upoznati s mogućnostima volontiranja i njegovom značaju u zajednici.
- U Slavoniji se jako malo mladih uključuje u volontiranje, što je na neki način posljedica rata. Volontiranje još uvijek nije dovoljno prepoznato kao vrijednost i ljudi će nešto raditi samo za novac ili će radije ostati kod kuće i ništa ne raditi, dok ne znaju da im volontiranje nudi mogućnost putovanja po EU, druženja, produbljivanja prijateljstva pa čak i pronalaženja posla - priča Vukovarčanin Siniša Mitrović iz Mirovne grupe mladih Dunav iz Vukovara, voditelj radionice o volontiranju.
Nakon odslušane radionice, mladi novopečeni volonteri iz Miholjca, Belišća, Našica, Slatine, Osijeka, Vukovara, Belog Manastira i Novog Sada nisu gubili vrijeme već su se bacili na ekološki-radnu akciju čišćenja Stare Drave i sađenja cvijeća oko Izletišta Stara Drava.

Nema komentara: