24. kolovoza 2007.

OTVOREN OBNOVLJENI MOST




PODRAVSKI PODGAJCI - Prigodnom svečanošću u nazočnosti brojnih mještana i njihovih gostiju u Podrvskim Podgajcima svečano je otvoren obnovljeni pješački most preko Stare Drave, koji vodi do ribičkog doma Šrportsko riolovnog društva Šaran.
«Ovaj most izgrađen je za vrijeme Domovinskog rata, a njegovu obnovu vrijednu 250.000 kuna u cijelosti je financirao grad Donji Miholjac» - istaknuo je prilikom svečanog otvorenja donjomiholjački gradonačelnik Željko Macanić, koji je zajedno s Martinom Marulinom, izaslanikom župana Osječko-baranjskog, Krešimira Bubala, svečano prerezao vrpcu i predao most na korištenje svim Podgajčanima.
«Mostovi spajaju ljude te vjerujem da će tako biti i s ovim mostom koji će vjerujem doprinijeti razvoju turizma na ovom području, za što postoje svi potrebni preduvjeti, a Županija će zasigurno i u budućim projektima biti Vaš pouzdani partner» - istaknuo je Marulin. Nakon svečanog otvorenja svi nazočni uputili su se preko mosta do Ribičkog doma, gdje su uručene plakete, priznanja i zahvalnice ŠRD «Šaran» svima onima koji su pripomogli izgradnji mosta uz prigodni kulturno umjetnički programa. Nakon svečanosti svi uzvanici zajedno s mještanima preselili su se u središte jesta gdje je ispred Mjesnog doma održan prigodni program u sklopu 10. susreta naroda i kultura.
«Susret naroda i kultura održava se već deset godina u Belom Manastiru, a u posljednje vrijeme i ostalim mjestima naše županije. U organizaciji Družine, čuvara tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga, na Susretima, osim domaćih kulturno-umjetničkih društava sudjeluju i brojna društva iz inozemstva. Tako je prve godine održavanja Susreta u našem mjestu gostovalo društvo iz Francuske, što je bio i prvi nastup nekog inozemnog društva u Podgajcima» - ispričao nam je Pavao Vilhelm, predsjednik KUD-a «Napredak» iz Podravskih Podgajaca.
Dio ovogodišnji Susreta naroda i kultura osim u Podgajcima i Belom Manastiru održan je i u Županji, a završnica dan kasnije u Sikirevcima. U Podravskim Podgajcima predstavila su se tri društva, «Lancova Vas» iz slovenskog mjesta Videm, «Luka Ilić Oriovčanin» iz Oriovca te kao posebna atrakcija «Sbandieratori del Casale di Tufo» iz talijanskog grada Minturno, kojima je ovo ujedno bio i prvi nastup u Hrvatskoj.
«Posebno nam je drago da nastupamo na ovogodišnjem 10. Susretu naroda i kultura te da našim izuzetno ljubaznim domaćinima možemo predstaviti dio tradicije našega mjesta» - rekao nam je predsjednik Društva, Francesco de Meo.

Nema komentara: