27. kolovoza 2007.

SMOTRA TRADICIJE, VESELJA I NARODNIH OBIČAJA

Četvrtu godinu za redom u Šljivoševcima je održana Smotra folklora i narodnih običaja «Suncokret mi urodio diko...»



ŠLJIVOŠEVCI - Kulturno-umjetničko društvo «Seljačka sloga» organiziralo je u Šljivoševcima četvrtu po redu manifestaciju «Suncokret mi urodio diko...». Osim njegovanja tradicionalnih folklornih običaja ovoga kraja, smotra čuva i njeguje te scenski prikazuje jedan od gotovo zaboravljenih običaja «tucanja suncokreta».
- Suncokret se nekada nije vršio kao danas kada sve obave strojevi. Naši stari su na njivi skidali suncokretove kape i iste dovozili kući, a u večernjim satima su se onda skupljali susjedi, prijatelji, stari i mladi i tucali suncokret batinkama. Tijekom toga posla koji se obavljao uz šalu i veselje, obično su se pjevale izvorne pjesme ovoga kraja i to bez glazbene pratnje uz ples narodnih kola, obično tzv. šetanih kola – ispričao nam je predsjednik KUD-a «Seljačka sloga» Šljivoševci, Vlado Jagić.
KUD Seljačka sloga djeluje od 2003. godine, kada su obnovili rad nakon pauze od tridesetak godina.

U protekle četiri godine šljivoševčani su nastupili na preko 100 pozornica diljem Hrvatske i inozemstva, a ove godine predstavljali su Županiju Osječko-baranjsku na 41. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. U KUD-u djeluju tri sekcije, folklorna, tamburaška i pjevačka, a prema riječima voditelja KUD-a, Josipa Varžića, s radom bi uskoro trebala započeti i dječja sekcija.
- Na gostovanjima, ovisno o vrsti smotre, uglavnom prikazujemo običaje i tradicijske plesove i pjesme našega kraja, dok na koncertima i cjelovečernjim nastupima kao što je tradicionalni koncert za Tri kralja ovdje u Šljivoševcima, izvodimo i koreografirane programe, odnosno pjesme i plesove – istaknuo je Varžić.
Nakon uvodnog prikaza običaja tucanja suncokreta od strane domaćina, uslijedio je folklorno-tamburaški program u kojem su svoje tradicionalne plesove i pjesme predstavili članovi gostujućih KUD-ova, HKD-a «Izvor» iz Donje Motičine, KUU-e «Cernik» iz Cernika, HKUD-a «Darda» iz Darde, KUD-a «Luka Ilić Oriovčanin» iz Oriovca te KUD-a «Seljačka sloga» iz Turanovca.

Kao posebna atrakcija organizirano je natjecanje u tucanju suncokreta, a najbrža i najuspješnija bila je ekipa iz Cernika, Željka i Tomislav.
Program je vodio poznati osječki radijski voditelj Vlatko Jurković, a ovogodišnju Smotru koja je organizirana predanim radom i zalaganjem članova KUD-a «Seljačka sloga» iz Šljivoševaca, otvorio je donačelnik Općine Magadenovac, Marin Lisec.




ŠLJIVOŠEVAČKI NAPJEV:





Ševa pjeva, prestala je zima,
Lijepo ti je kada rosa rosi
I kada se zrelo žito kosi.

Suncokret mi urodio diko,
Milo janje dođi na tucanje.

Mili Bože kad sam bila mlada,
Tucalo se više nego sada.

Na tucanje zovemo komšije,
Bez komšija lepo tucat nije.

Sve poslove mi radimo janje,
Al' od svih nam najdraže tucanje.

Domaćine sada ćemo svršit',
Nećeš morat' suncokreta vršit.

Nema komentara: