27. kolovoza 2007.

DONJOMIHOLJAČKI SINDIKAT UMIROVLJENIKA OBILJEŽIO 10 GODINA POSTOJANJA I USPJEŠNOG RADA



DONJI MIHOLJAC - Sindikat umirovljenika Hrvatske, Podružnica Donji Miholjac, svečanom Skupštinom uz brojne goste i uzvanike te dodjelom prigodnih zahvalnica i priznanja, obilježila je 10-u godišnjicu uspješnog rada i djelovanja na dobrobit miholjačkih umirovljenika.
Kako je u svom izvješću istaknila predsjednica Mira Kosić, sami počeci rada nisu bili ni malo jednostavni. Nisu imali svoj prostor, članarine su se neredovito uplačivale, članstvo se je sve više osipalo. U tim počecima veliku podršku i pomoć u radu Podružnice ružio im je Frano Kopić, tadašnji sindikalni povjerenik SSSH-a za Donji Miholjac, ustupivši im dio radnog prostora kao i neophodnu opremu.
- Na osnivačkoj skupštini SUH-a u Donjem Miholjcu prije deset godina bilo je 100-tinjak umirovljenika, 2003. broj članova popeo se na 175, 2004. Sindikat je imao 248 aktivnih članova, 2006. 312, a danas taj broj iznosi 409 članova – istaknula je Mira Kosić, dodavši da je svakako jedan od najvećih uspjeha SUH-a dobivanje vlastitog prostora pršle godine te uspostavljanje Kase uzajamne pomoći, organiziranje pravne pomoći za sve članove te organizacija dramskih i športskih aktivnosti.
- U samom početku rada Podružnica je svoje programe i aktivnosti rilagođavala broju članova i financijskim mogućnostima, tako da se to uglavnom odnosilo na nabavku mesa i mesnih prerađevina te pokoji izlet. Danas Sindikat redovito organizira nabavku namirnica i voća, jednodnevne izlete diljem Hrvatske, svake godine kupanje u Bizovcu i ljetovanje na moru, druženje uz glazbu i ples prigodom blagdana te posebno zabave za Poklade, Dan žena i Novu godinu. Također u suradnji8 s Gradskim društvom Crvenog križa organiziraju se podjele paketa s higijenskim potrepštinama i namirnicam u obilasku bolesnih, starih i materijalno nezbrinutih članova. Za održavanje zdravlja naših članova organiziramo gimnastik uz nadzor fizioterapeuta, kontrolu krvnog tlaka i šećera u krvi, grupne šetnje nedjeljom te društvene igre šah, belu i pikada – ponosno je naglasila Mira Kosić.
Članovima donjomiholjačke podružnice SUH-a obratio se, kao i prije deset godina na osnivačkoj skupštini, predsjednik SUH-a, dr. Stjepan Krajačić, naglasivši da je ponosan na sve što je donjomiholjačka podružnica napravila kako bi olakšala život umirovljenika na ovom prostoru, ali da i središnjica također čini jako puno i ne namjerava posustai u svojim zahtjevima.
- Danas 60,3 posto umirovljenika ima mirovinu manju od 2.000 kuna, a u proteklih 10 godina plaće su porasle 59 posto, mirovine samo 29 posto, a troškovi života za čak 46 posto, stoga svi zajedno moramo djelovati prema Vladi kako bi se ti postoci ujednačili – rakao je Krajačić.
Sveana skupština nastavljena je zajedničkim ručkom i druženjem umirovljenika uz pjesmu i ples.

Nema komentara: