26. rujna 2008.

Donji Miholjac - biser Slavonije


U sklopu obilježavanja Dana grada, a povodom desete obljetnice rada Turističke zajednice u Donjem Miholjcu svjetlo dana ugledala je prigodna fotomonografija. Poslužit će posjetiteljima grada kao sjajan vodič kroz znamenitosti grada i okolice i kao dokaz sustavnog djelovanja na afirmaciji povijesnih vrednota kojima obiluje Donji Miholjac s okolicom


"Želja nam je bila povodom obljetnice izdati fotomonografiju grada i njegove okolice, koja će sadržavati gospodarska i privredna obilježja, kulturnu baštinu i turističke atrakcije uz manifestacije i događanja koje su obilježile posljednjih 10 godina rada Turističke zajednice grada Donjeg Miholjca.
Raznovrsne i kvalitetne fotografije i popratni kratki, ali zanimljivi tekstovi dočarati će čari jednog malog gradića koji je jedan od najstarijih gradova u istočnoj Slavoniji prema crkvenim podacima biskupije Đakovačke i srijemske, ali i čari njegove šire okolice koja također ima bogatu povijesno - kulturnu tradiciju" - rekla je Melia Vidaković, voditeljica Turističkog ureda Donjeg Miholjca.
Recenziju ove fotomonografije dao je prof. Zdenko Samaržija, pa je između ostaloga napisao:

Bogatstvo tradicije i prirodne ljepote
"Melia Vidaković, a osobito Stjepan Wershansky nisu nepoznati u Slavoniji i Baranji. Njihov rad zrcali se na polju kulture i turizma, a osobito medija i vezan je za mikrozajednice, gradove i općine pa i manja mjesta te nacionalne zajednice. Stoga ne čudi da su se tako iskusni prihvatili zahtjevna posla, izrade fotomonografije Donjega Miholjca. Rukopis, neveliki, svega desetak kartica teksta, precizno prati izvrsne fotografije Donjega Miholjca i okolice. Autori su u tekstu saželi bitne podatke o prošlosti Donjega Miholjca i okolice te podsjećaju na bogatstvo tradicije donjomiholjačkoga kraja, ali i prirodne ljepote ove mikroregije. Majstorske fotografije prikazuju sadašnjost Donjega Miholjca i okolice, osobito onu sadašnjost koja je duboko prožeta tradicijom. Mislim da su uhvatile posljednji odsjaj tradicije. Te sjajne (ciljane) fotografije i precizan (promišljen) tekst čine simbiozu kojoj je teško odoljeti. U fotomonografiji autorskoga tima nema novih spoznaja, nema iznesenih smjelih hipoteza po kojem će čitatelj pamtiti knjigu - ova knjiga neće izazvati kontraverze; ona je blago konzervativna, pitoma i, neka mi se ne zamjeri, nježna, što je izvrsna preporuka za uživanje i prelistavanje njenih stranica".

"Čari slavonskog rada"
Predgovor monografiji napisao je Stjepan Viduka, gradonačelnik Donjeg Miholjca.
"Grad Donji Miholjac, nekad veliko trgovište, financijsko središte Virovitičko - podravske županije, kulturno - turističko odredište samog vrha Habsburške Monarhije, ima sve predispozicije da vrati staru slavu. Ova fotomonografija dokazuje da je Donji Miholjac i danas biser Slavonije koji zaslužuje svoje mjesto u svijetu kulture i turizma. Na fotografijama su prikazana sva prirodna bogatstva: atraktivne ribnjačarske, šumske i poljoprivredne površine, parkovi, bogatstvo flore i faune, kulturno turističke i sakralne znamenitosti, te ostale ljepote zabilježene okom umjetnika. Bogati turistički resursi osnova su za razvoj nekoliko oblika selektivnog turizma: ruralnog, lovnog i ribolovnog, kulturno-povijesnog, ali i ekološkog turizma. Razvoj gospodarstva posljednjih nekoliko godina i danas odražava se i na razvoj turizma uz sve veću potporu gospodarstvenika Grada Donjeg Miholjca. Dragi čitatelji nakon što ste pročitali zanimljivosti o gradu i uživali u predivnim fotografijama, dođite i doživite sve čari ovog malog slavonskog grada, a koji je prošle godine proslavio svoj 950 rođendan"!

Nema komentara: