9. rujna 2008.

Zategnuto stanje u Radikovcima




RADIKOVCI - Skromnije nego prijašnjih godina, radikovački praćkaši organizirali su ovogodišnju 9. po redu Praćkijadu u Radikovcima.
- Ove godine popratni program bio je nešto skromniji nego prijašnjih godina, a razlog tome je što smo se nastojali malo sačuvati za sljedeću jubilarnu 10. po redu Praćkijadu – priča nam Imro Vrbešić, idejni začetnik i organizator radikovačke Praćkijade.
Samo natjecanje, odnosno «Otvoreno prvenstvo Slavonije u gađanju praćkom za muškarce i žene», započelo je po običaju točno u podne i trajalo do kasnih poslijepodnevnih sati. Brojni radikovčani, ali i njihovi gosti iz svih dijelova Slavonije, okušali su svoje sposobnosti u rukovanju «oružjem», bez kojeg je bilo nezamislivo vidjeti bilo koje dijete na prašnjavim seoskim sokacima prošloga stoljeća.
Praćkijadu je prigodnim riječima otvorio gradonačelnik Donjeg Miholjca, Stjepan Viduka, naglasivši kako je ponosan na činjenicu da Udruga Praćkaša danas ima svoje prostorije u centru sela, kao i novu ljetnu pozornicu na kojoj se je održavao cjelokupni program.
- Gradsko poglavarstvo Donjeg Miholjca pomoglo je organizaciju i ovogodišnje Praćkijade, kao što je to činilo i svih ovih godina prije. Drago mi je da se ovaj običaj i druženje u praćku održao svih ovih godina i da svake godine na Praćkijadu dolazi sve više i više ljudi iz svih krajeva Hrvatske, pa i iz susjedne Republike Mađarske – istaknuo je gradonačelnik.
Nakon natjecateljskog dijela, uslijedio je kulturno-zabavni program i podjela medalja najuspješnijima. Svojim nastupima na ljetnoj pozornici radikovčanima i njihovim gostima predstavili su članovi KUD-a «Kondrić» iz Kondrića, KUD-a «Kukinj» iz Kukinja u Republici Mađarskoj, pjevačka skupina iz Radikovaca, ženska vokalna skupina «Druge» iz Osijeka te članice «Šokačke grane» - ženske pjevačke skupine «Šokice» iz Osijeka.
Prva tri mjesta i zaslužene medalje koje su dijelili Imro Vrbešić i gradonačelnik Viduka, u konkurenciji muškaraca osvojili su Samir Miličić - brončanu, Zlatko Hajduk – srebrnu i Raul Hat – zlatnu. U konkurenciji žena brončanu medalju osvojila je Ivona Miličić, srebrnu Stela Petričević te zlatnu Marija Šiklušić.
Nagrade za najbolje praćke dobili su Tomo Mašić i Milan Klasiček.
Kao i svake godine na Praćkijadi se revijalno održava i pokazno natjecanje seoskih bubnjara. Tako je bilo i ove godine, a svoje umijeće bubnjanja i glasnog «stavljanja na znanje» prikazali su Stipa Cvitić, Stjepan Skorup, Iva Papratović, Đuro Tarađija i Davor Šmaguc.
Od prošle godine praćkaši i njihovi gosti imaju se prilike okušati u još jednoj disciplini, a to je «Potezanje rakije tegljicom iz čobanje». Najuspješniji ove godine s najboljim i najcnažnijim cugom, bili su nMario Šiklušić, Stipa Cvitić i Mišo Kamarić iz Kukinja.

Nema komentara: