26. rujna 2008.

Zlatna berba





Kiša i prohladno vrijeme nakon nesnosnih ljetnih vrućina, nisu uspjeli omesti održavanje 12. po redu Zlatne berbe, koju je i ove godine organizirao rakitovački KUD "Josip Čoklić. Ipak vremenske (ne)prilike uzrokovale su određene organizacijske promjene te je cjelokupna priredba umjesto na već postavljenoj pozornici u središtu sela, održana u novouređenim prostorijama mjesnog doma.
Program su u petak, 12. rujna otvorili pjevačka skupina KUD-a "Josip Čoklić" i gosti iz Dalmacije, solinska klapa Pivači Salone. Iako je odaziv posjetitelja bio nešto slabiji zbog kiše koja je pala u večernjim satima, razdragani organizatori i njihovi gosti nisu se dali omesti te je "fešta" potrajala do kasnih noćnih sati uz napomenu "Bit' će bolje sutra".
Tako je i bilo. Prva prava jesenska kiša koja je uranila nekoliko dana te temperatura koja je u svega 24 sata pala za više od 15 stupnjeva, nije uspjela omesti rakitovčane i njihove goste. Doduše, izostalo je tradicionalno šokačko kolo ispred mjesne Crkve sv. Jakova, ali je zato u mjesnom domu bilo izuzetno vruće i uzbudljivo.

Običaji, pjesma, ples
Mnoštvo posjetitelja ispunilo je mjesni dom do posljednjeg mjesta, a ovogodišnju berbu uveličali su i politički čelnici predvođeni gradonačelnikom Donjeg Miholjca Stjepanom Vidukom i županom Osječko-baranjskim Krešimirom Bubalom, koji je i otvorio ovogodišnju Berbu.
Šarenilo nošnji, narodnih običaja, pjesama i plesova, preplavilo je rakitovačku pozornicu, na ponos i diku organizatora, posebno predsjednika KUD-a "Josip Čoklić", Nikole Sklizovića, koji je s pozornice poručio svim gledateljima «Nemojte žaliti ruke i plješćite iz sve snage, jer vaš pljesak je jedina nagrada sudionicima naše rakitovačke "Zlatne berbe".
Nakon što su se na pozornici izredali domaći folkloraši, gosti iz Budrovaca, Valpova, Vrpolja, Starih Perkovaca, Bačkog Monoštra, Duboševice i Harkanja, brigu o zabavi do neko doba noći, preuzeli su Slavonski bećari sa živućom legendom tamburaške scene, Antunom Nikolićem – Tucom. Njihov program i izvedba nezaboravnih slavonskih tamburaških hitova, obogaćeni su solističkim nastupima Željka Vitovskog i nezaboravnim skečevima slavonskih pučkih zabavljača did' Tunje i bać' Roke.

Nema komentara: