5. rujna 2008.

Prva smotra folklora u Viljevu - "Od konoplje i lana vreća tkana"






Pod pokroviteljstvom Općine Viljevo, a u organizaciji KUD-a "Đeram" održana je 1. smotra folklora u Viljevu: "Od konoplje i lana vreča tkana".

Program manifestacije započeo je svečanom povorkom svih KUD-ova, sudionika, od crkve Sv. Andrije apostola do ljetne pozornice postavljene na parkiralištu ispred Općine Viljevo. Smotrru je svečano otvorio Ivan Fekete, načelnik Općine Viljevo, a nakon njega nazočne je pozdravio i Stjepan Viduka, gradonačelnik Grada Donjeg Miholjca. Prije početka nastupa KUD-ova vlč. Vlado Karačać posvetio je stijeg smotre te blagoslovio sve sudionike i gledatelje.

Nastupili su KUD "Đeram" iz Viljeva, KUD "Izvor" iz Donje Motičine, MKUD "Petefi Šandor" iz Laslova, KUD "Valentinovo" iz Zagreba, KUD "Martinci" i pjevačka skupina "Korijeni” iz Mađarske.

Smotri je nazočio i stručni tim: Josip Vinkešević, folklorist i etnokoreolog i Adam Pavić, nastavnik glazbe i melograf. Na kraju programa Adam Pavić ocijenio je prvu smotru "između vrlo dobar i odličan." Ushićenje članova KUD-a "Đeram" i mnogobrojna publika, doživjeli su kada je Pavić na kraju rekao kako će KUD "Đeram" biti pozvan kao predstavnik Miholjštine na sljedeće "Đakovačke vezove".

Program je završio plesom šokačkog kola svih sudionika i publike. Veselje se nastavilo za sudionike u Domu, a za nastavak veselja mještana pobrinuo se tamburaški sastav.


KUD "Đeram"

KUD "Đeram" osnovan je prije tri godine kako bi njegovao narodne baštine sela Viljeva i viljevačkog kraja. Viljevo je nadaleko poznato po tradiciji izrade najljepših vreća, a ovom održanom smotrom namjeravaju potaknuti zaštitu viljevačke vreće kao izvornog suvenira.

U KUD-u trenutačno djeluje nekoliko sekcija, od kojih je najaktivnija sekcija narodnih plesova, igara i pjesama s oko 30 članova starijeg uzrasta i oko 40 mlađih članova. Voditelj sekcije narodnih plesova, igara i pjesama je gospodin Slavko Knežević. Unutar ove sekcije djeluje ženski pjevački sastav, ali i muška a capella skupina. Tamburašku sekciju vodi Tihomir Dumančić.

Također je pokrenuta sekcija starih sportova i običaja čiji članovi imaju zadatak bilježenja starih narodnih običaja (sportova, zanata, dječjih igara...).

Početkom 2006. godine donesena je odluka o procesu izrade izvornih viljevskih nošnji.

U ovome velikom poslu najviše se angažirala

sekcija starih sportova i običaja, čiji

su članovi prikupljali neprocjenjivu građu za izradu muških i ženskih

nošnji (stare fotografije, skice i dijelovi nošnji). Nakon mukotrpnog posla, početkom 2008. godine u potpunosti je rekonstruirana izvorna viljevačka nošnja, te je društvo dobilo 13 kompleta muške te 13 kompleta ženske narodne nošnje. Nošnje su izrađene po uzoru na one s početka 20. stoljeća

Nema komentara: