16. rujna 2008.

ZAPOČELO OBILJEŽAVANJE DANA GRADA DONJEG MIHOLJCA



Svečanim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata u Parku Matice hrvatske te kod središnjeg križa na groblju Svetoga Stjepana, odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima te su evocirana sjećanja na dan kada je donjomiholjačko područje oslobođeno od nazočnosti neprijateljske vojske. Vijence su položili predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Udruge roditelja i udovica Domovinskog rata, HVIDR-e, predstavnici Grada Donjeg Miholjca predvođeni gradonačelnikom Stjepanom Vidukom, predsjednikom Gradskoga vijeća Viktorom Pfeiferom te dogradonačelnicima Damirom Kupanovcem i Davorinom Dumančićem, kao i predstavnici Policijske postaje Donji Miholjac.
- Ovo je dan kada se s ponosom sjećamo tzv. Bitke za karaule, kojom je donjomiholjačko područje oslobođeno nazočnosti neprijateljske Jugo-vojske. Toga dana pripadnici neprijateljske vojske prijetili su uništenjem cijeloga grada Donjeg Miholjca, neprijateljski zrakoplovi i helikopteri nadlijetali su ovo područje te su tri zrakoplova i oborena. Na sreću do eskalacije borbenog djelovanja ipak nije došlo i izuzev jednog ranjenog pripadnika hrvatskih snaga, nije bilo više žrtava. Zbog svega toga, tijela jedinica lokalne samouprave, naknadno su donijeli odluku da se taj dan obilježava kao Dan oslobođenja donjomiholjačkog područja – istaknuo je tom prigodom Ivan Fekete, predsjednik donjomiholjačke Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog kraja.
Nakon polaganja vijenaca, uzvanici su se uputili do zgrade bivše vojarne gdje je svečano otvoren park u kojem je izložen poznati rep aviona Galeb.
- Nije slučajno da smo se danas, na sedamnaestu obljetnicu oslobođenja karaula na našem području, okupili baš ovdje u ovom parku i na ovom prostoru gdje se je nekada nalazila vojarna bivše Jugo-vojske. Svi znamo što je taj objekt simbolizirao u onom vremenu, a što simbolizira danas kada smo uredili ovaj park i u njemu izložili rep zrakoplova srušenog iznad područja našega grada. Znatna sredstva smo uložili u uređenje ovoga parka i cjelokupnog prostora, a uložit ćemo još kako bi stvorili mjesto gdje će se svi građani i članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata rado okupljati. Stoga predlažem da se što prije pokrene postupak i da se ovaj park nazove Parkom 107. brigade – rekao je tom prigodom gradonačelnik Donjeg Miholjca, Stjepan Viduka, što su svi nazočni aklamacijom podržali. Nakon svečanosti uslijedilo je zajedničko druženje i prisjećanje na dane kojih se svi Miholjčani s ponosom sjećaju.

Nema komentara: